Zbiór aktualnych, rzeczowych i praktycznych informacji o Gruzji. Forum założone przez Polaków mieszkających i pracujących w Gruzji na stałe.
Nie jesteś zalogowany na forum.
Rumunia - lokalna waluta, leja jest vs PLN niemal jak 1:1
Można śmiało wymienić euro lub dolary i korzystać. Ponowna wymiana z lei na lewy w Bułgarii także będzie możliwa i bezproblemowa.
Nie wiem czy uda się sprzedać im złotówki, ja miałem dolary i euro ze sobą.
Bułgaria - zwłaszcza w dużych miastach i kurortach nad morzem Czarnym można wymienić imponujący zestaw walut.
Z tym że raczej sprzedać niż kupić. Biorą także nasze złote. Kurs lewy do złotówki to około 1:2,30
Turcja - wymiana walut poza przejściem granicznym może być wyzwaniem. W Tosya gdzie chcieliśmy to zrobić nie było nic co przypominało znany każdemu kantor. A jest to spore miasto. Walutę wymieniało się u jubilera. A i to dopiero jak nas zaprowadził do niego mówiący po angielsku Turek. Jubiler mówił jedynie po turecku i dogadać się z nim samemu nie potrafiłem. Nie wpadłbym też na to że akurat jubiler wymienia pieniądze. W Turcji blisko granicy z Bułgarią należy się pozbyć lew Bułgarskich. Im dalej od graniczy tym pewniej że nikt ich od nas nie odkupi. Kurs lei do złotówki także jest mniej więcej jak 1:1
Gruzja - wymienialne (i porządane) są dolary - najlepiej z najnowszej serii z tymi dużymi głowami prezydentów. Wymienialne są także euro, liry tureckie i ruble. Nie ma możliwości zamiany złotówek czy waluty Bułgarskiej.
Skarbówka Gruzińska robi prowokacje w sklepach i wali mandaty sprzedawcom którzy pozwalają na płacenie w innej walucie niż lari.
Dlatego nie jest możliwe w sklepie zapłacenie inaczej niż w lari. Trzeba wymienić w kantorze i można wydawać.
W głębi Gruzji jest mało kantorów, dlatego najlepiej zamienić wszystko już na starcie i mieć spokój.
Zamieniałem pieniądze masę razy i tylko jeden raz trafiło mi się że kantor chciał mnie lekko oszukać.
Zamieniając 500 dolarów powinienem otrzymać 1190 lari, kasjer nabił na kalkulator 1119 i pokazał mi ile mi wyda.
Oczywiście zwróciłem mu uwagę na jego "oszybkę" i dostałem normalnie. Warto jednak uważać.
Kurs lari do złotówki to obecnie około 1:1,50, za dolara dostaniemy od 2,50 do 2,53 lari. Warto poszukać kantoru z ceną minimum 2,52
Mieszkam na stałe w Gruzji, w Batumi. Potrzebujesz pomocy:
Pisz maila: grzegorz@wakacjewbatumi.ge, lub zadzwoń +995 557 33 07 61 (komunikatory WhatsApp, Telegram, Signal i Viber)
Zapraszam także na facebooka, profil Wakacje w Batumi
Warto dodać, że kurs waluty w banku i kantorze różni się często bardzo nieznacznie. Na lotniskach też kursy walut są takie, jak w miastach, a zdarza się, że nawet leciutko lepsze.
W dużych miastach i mniejszych miasteczkach w całej Gruzji nie ma problemu z wymianą pieniędzy. Trzeba jednak pamiętać, że w mniejszych miejscowościach nie ma kantorów, tylko banki, a te nie pracują w soboty i niedziele. Są jednak bankomaty.